Načeva a Justin Lavash v Pardubicích

08.11.2011 10:12

V pardubickém Divadle Exil se těště na koncert podzimu! Do akustického projektu Bez šťávy jsme 29.11. (19:00) pozvali českou zpěvačku Moniku Načevu a anglického kytaristu Justina Lavashe.
Oba se představí jak s vlastním programem, ale nebude chybět ani několik společných písní.


Monika Načeva...
...je jednou z nejvýraznějších tváří české (nejen) hudební scény. Svým debutem Možnosti tu jsou z roku 1994 vzbudila velký ohlas, no...vináři věštili zrození „Patti Smith ze Žižkova“. Už zde se zrodila unikátní spolupráce s básníkem Jáchymem Topolem, která s menšími přestávkami trvá dodnes. Ale už druhé album Nebe je rudý přináší změnu a příklon k elektronické hudbě. Nebyl to zdaleka první stylový kotrmelec v kariéře Načevy. Další alba Mimoid a Fontanela se nesla v duchu ambientní hudby a byla poměrně posluchačsky náročná. Načeva ve své kariéře spolupracovala s celou řadou zajímavých muzikantů z Čech i zahraničí. Zajímavým projektem je společné hraní s Djem Five a rockovým kytaristou Michalem Pavlíčkem, které vyšlo i v podobě výborného cédéčka Mami. Dosud posledním albem je loňské The Sick Rose, na kterém se podílel anglický taneční producent Tim Wright. Zde zpěvačka objevuje dekadenci v poezii české moderny konce 19. století a nebo tvorbě Williama Blakea.

Načeva je ale rovněž divadelní herečkou. Postupně se od 16 let objevila na prknech A-studia Rubín Praha, Ha-divadla Brno a v divadle Sklep Praha, s kterým dodnes vystupuje v nejúspěšnější hře Mlýny a s nekterými členy v divadelní koláži Piš Kafka piš, ke které připravila i muziku. Spolupracuje také s divadelní jednotkou Secondhand Women.

Justin Lavash foto Stanislav Soukup, Radio Wave)
Justin Lavash…
…je anglický kytarista, který sedm let žije v Praze. Zde se oženil s Češkou, miluje knedlíky všeho druhu a snaží se proniknout do t
ajů češtiny. Lavash ve své hudbě kombinuje řadu stylů jako blues, folk nebo gospel. Počátkem 90. let také žil ve Francii, kde hrál v barech a učil se písně Marcela Dadiho, Serge Gainsbourga a Georgese Brassense. Lavashův styl hudby je nenapodobitelný. Zvuk jeho skladeb zní jako celý orchestr, přestože ho vydává pouze jediný muž. S Monikou Načevou vystupuje velmi často a v Exilu si užije svou pardubickou premiéru.